Alain.nu

För dig som älskar mat

Få in enkla vegetariska maträtter med kikärtor

Det blir onekligen allt mer populärt att äta vegetariskt, oavsett om man är vegetarian eller vill införa en köttfri veckodag eller flera. Det svåra för icke-vegetarianer är att komma igång med vegetarisk mat, då man inte är van vid att laga mat på det sättet. Förr var kött en lyxvara men numera äter många kött varje dag, där måltiderna i princip utgår från köttet. Då är det inte så märkligt att vegetariska måltider kan kännas komplicerade till en början. I Sverige finns det dock otroligt många bra köttsubstitut så du kan köpa nuggets, vegetariska hamburgare eller färdiga matlådor. Här riktar vi dock in oss på mat man själv kan göra utan sådana substitut, där man istället utgår från kikärtor och andra livsmedel man ofta har hemma.

Redan färdig kock?

Om du redan har en talang i köket så drömmer du kanske om att ha en egen restaurang eller matvagn och då kan du ansöka om företagslån hos https://qred.com/se/ för att få hjälp att komma igång. Vegetariska restauranger ligger rätt i tid och då det fortfarande är relativt nytt, så kan du säkert komma med helt nya recept att erbjuda kunderna för att sticka ut.

Kikärtor i grytor

Kikärtor har en ganska neutral smak och passar därför väldigt bra i grytor, oavsett vilken kryddsättning du väljer att ha. Om du brukar göra grytor så kan du faktiskt enkelt byta ut köttbitarna mot kikärtor och ofta köra vidare på samma grundläggande recept. Prova din favoritgryta fast med kikärtor, om det blir en fullträff så blir det lätt för dig att klara den vegetariska dagen. Se dock till att krydda lite extra, då vegetarisk mat ofta behöver det. Andra förslag på kikärtor i grytor åt det asiatiska hållet ser du nedan:

  • Grytor med röd curry. Gör en gryta med grönsaker du tycker om, använd grönsaksbuljong och någon form av matlagningsgrädde eller kokosmjölk samt röd currypasta. Tillsätt kikärtorna och låt dem koka ungefär 4 minuter eller tills de fått önskad konsistens. Om du gillar sötare mat så passar ananas riktigt bra i denna rätt.
  • Grytor med gul curry. Dessa grytor gör sig väldigt bra med currykrydda, så du behöver inte nödvändigtvis införskaffa en gul currypasta. Du gör på samma sätt som ovan men istället för ananas kan du till exempel välja banan. För dem som gillar både curry och banan i maten är detta en garanterad hit i köket.

Kikärtsbiffar

Kikärtsbiffar är enkla att göra och görs på ingredienser många har hemma som standard. Du får kolla upp recept men enkelt sagt så mixar du bara ihop kikärtor, ägg, maizena, lök och kryddor till en smet du kan arbeta med och sedan steker du biffarna. Biffarna kan serveras med ris eller potatis samt grönsaker och sås.

Kryddade kikärtor i sallader

Rosta kikärtor i ugnen och krydda enligt din smak. Sedan strör du dessa över din sallad och vips så har du en god och matigare sallad. Dessa kan du även äta som snacks.

Förhoppningsvis har du nu fått lite användbara tips, så att du kan komma igång och experimentera med kikärtor.

Categories: Mat