Alain.nu

För dig som älskar mat

Mat som påverkar fertiliteten

Att äta rätt och näringsrikt när man planerar barn och under själva graviditeten är viktigt. Vad man äter kan påverka fertiliteten och öka chanserna till att bli med barn. Att äta en balanserad kost möjliggör för en god hälsa och har flera positiva effekter på ens välmående, däribland en högre fertilitet. Som med alla tips och råd ska man tänka på det som passar ens egen kropp allra bäst och ha eventuella allergier i åtanke. Att äta regelbundet och dra ner på skräpmat och socker är en bra början för den som känner sig rådvill.

Folsyra är en viktig byggsten före och under en graviditet. Den ökar fertiliteten och minskar risken för fosterskador och kan tas i tablettform. Broccoli och bladspenat är även dem rika på folsyra. Långsamma kolhydrater så som fullkornsbröd och berikad pasta är smarta val. Frukt och grönsaker som är i säsong är allra bäst då de innehåller mest näring. det är enkelt att köpa graviditetstest online och man kan även införskaffa ägglossningstest som gör det enklare att pricka in månadens fertila dagar. Tiden mellan ägglossning och beräknad mens kan te sig oändlig när man längtar efter barn och då kan det vara skönt att maximera chanserna genom bra kost och tester.

Broccoli i närbild

Undvik i största mån transfetter som man hittar i snabbmat och halvfabrikat. Det kan i stora mängder störa ägglossningscykeln. Bra fetter är ett måste och därför rekommenderas olivolja som innehåller enkelomättade fetter med bra egenskaper. Att använda avokado på mackan är ett tips för den som önskar byta ut smör och margarin. Om man önskar något sött efter maten kan ett par rutor mörk choklad öka lusten då det innehåller tryptofan som ökar serotoninnivån.

Man behöver inte äta för två

Det finns ingen forskning som visar att man måste äta för två under en graviditet. En del kvinnor tar tillfället i akt och släpper på all matrestriktioner under graviditeten men det är just då man bör tänka på att äta näringsrikt, utan att överdriva. I dagens sociala medier förekommer det många pekpinnar kring kost för gravida men det viktigaste är att hitta sin egen balans. I slutet av graviditeten bör man tillsätta ytterligare mellanmål för att orka med dagen, men det innebär inte att man behöver dubbla sina portioner.

Olivolja i skål

Illamående är vanligt under graviditeten. Har man tur försvinner det efter första trimestern men för vissa dröjer det sig kvar under hela graviditeten. Det är viktigt att försöka få i sig bra mat även om magen säger ifrån. Försök att äta små portioner och ha något att tugga på för att mota bort stundande illamående.

Det man äter och dricker under graviditet kan påverka fostret. De allra flesta är medvetna om riskerna kring alkohol och tobaksanvändning men det finns även andra saker att ha i åtanke. Nu visar forskning att användandet av vanliga värktabletter kan ha en viss inverkan på barnets framtida fertilitet. undvik värktabletter i större utsträckning och rådgör alltid med läkare kring användning av andra läkemedel, både receptbelagda och receptfria sådana. Tänk även på att begränsa användandet av naturläkemedel och skriv upp alla frågor om kost och medicin på en lista som man sedan kan ha med sig till barnmorskan för vidare diskussion.

Categories: Okategoriserade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *