Alain.nu

För dig som älskar mat

Den bästa grillmaten

Grillning hör sommaren till, och ett säkert vår- och sommartecken är därför när röken börjar stiga från årets första grillkvällar runt om i Sverige. Visst är det gott med en klassisk grillad fläskkotlett eller fläskkarré, men det finns så mycket annat man kan lägga på grillen, som verkligen förhöjer grillmat till nästa nivå.

Något som är minst lika klassiskt som en köttbit på grillen, men som ändå används betydligt mer sällan, är till exempel majskolvar. Majskolvar är perfekt för barn och vuxna i alla åldrar, det är enkelt att laga till, och det kan göras hur simpelt eller komplicerat man vill – antingen kan de ätas med bara lite salt ovanpå, eller med en rad olika tillbehör, som hemgjort chilismör och riven ost.

Vill man frångå de klassiska sakerna på grillen och överraska sina middagsgäster med något annorlunda kan man prova att grilla pilgrimsmusslor. Pilgrimsmusslor har fått ett rykte om sig att vara svåra att tillaga, men på grillen kan det inte vara enklare. Man börjar med att lägga pilgrimsmusslorna i en marinad, till exempel med chili och lime. Sedan trär man helt enkelt upp dem på ett spett, och låter dem ligga på grillen i någon minut på varje sida. Sedan är musslorna färdiga att servera med några goda tillbehör, till exempel en fräsch sommarsallad.

Även lax kan grillas på spett, något som kan kännas enklare än att grilla laxen i filéer, som ofta riskerar att falla sönder på grillen. Genom att dela laxen i mindre bitar och trä dem på spett tar det dessutom mindre tid att få dem genomstekta.

Man ska inte heller vara rädd för att plocka fram grönsakerna när det är dags för grillning, och vad kan passa bättre under våren och sommaren än att grilla sparris? Sparris kan ätas som tillbehör eller till och med göras till huvudrätt om man låter bröd, sallad och annat ackompanjera den på tallriken. Sparris behöver vanligtvis ungefär tio minuter på grillen för att bli mjuk.

Ett par allmänna tips när man ska grilla mat är att inte vända på maten mer än nödvändigt. Dels riskerar man för varje vändning att spetten, fisken eller vad man nu grillar faller sönder, dels blir kött torrare om man vänder på det flera gånger under grillningen. Ett annat bra knep är att hålla ett hörn av grillen svalare, så att man kan lägga den färdiga maten där på varmhållning medan man grillar klart resten.

En sommarmiddag med grillad mat är dock inte komplett om man inte sitter utomhus och äter, och för det behöver man en bra uppsättning utemöbler, som det får plats många gäster i. På Furniturebox.se hittar du utemöbler i alla stilar och alla storlekar, så att du kan hitta möbler som passar just ditt hus.

Categories: Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *