Alain.nu

För dig som älskar mat

Fullkornets för- och nackdelar

Att många av oss svenskar får i oss för lite fullkorn är relativt välkänt, och olika typer av fibrer är något de flesta skulle må bra av både på kort och lång sikt. Det finns en mängd enkla sätt att öka intaget av just fullkorn i vår kost, men har du känslig mage bör du eventuellt se över ditt intag och prova andra alternativ till fibrer.

Minskar risken för vissa sjukdomar

Det finns mängder med fantastiska råvaror som stärker vår kropp och gör den mer motståndskraftig mot sjukdomar. Att äta grönsaker och frukter i regnbågens färger är ett exempel, att se till att äta en varierad kost är ett annat samt att undvika olika sorters skräpmat. När det kommer till fullkorn kan det hjälpa till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och möjligen också cancer i tjock- och ändtarmen. Ett enkelt sätt att få i sig fullkorn är våra goda svenska knäckebröd, och när du vet hur mycket gott fullkornet gör för dig kan du njuta extra mycket. Knäckebröd är perfekta att äta med olika goda och hälsosamma pålägg som avokado, lax, ägg, leverpastej och olika grönsaker. Vill du vara säker på att äta mer hälsosam mat är ett råd att planera dina måltider mer, det är också ett sätt spara lite extra pengar, och förenklar din vardag.

Byt fiberkälla vid känslig mage

Utöver fullkornets mer generella hälsomässiga fördelar, kan det dock också göra att personer med känslig mage och tarm upplever problem om de får i sig för mycket fullkorn. Typen av fibrer i de här råvarorna kan lätt riva till i tarmen och orsaka bekymmer. Känner du igen dig i det här kan det vara värt att dra ner på ditt intag av fullkorn och se om det blir en förbättring. Dock är det ändå viktigt att du får i dig fibrer, och då kan till exempel vetegräs vara ett alternativ. För att få en välfungerande mage kan det vara värt att undersöka vilka alternativ som finns och se vad som passar dig, och det kan också vara värt att kontakta en näringsterapeut för mer hjälp. För de av oss som inte har bekymmer med fullkorn, kan dock ett härligt knäckebröd med gott pålägg vara den bästa starten på dagen.

Categories: Mat