Alain.nu

För dig som älskar mat

Förenkla vardagen med matplanering

Att laga mat blir lätt en börda istället för en glädje. Något som bara handlar om att klara av livspusslet, att ge kroppen bränsle till att orka med alla hämtningar och skjutsningar som är det som pågår mellan arbete och sömn. När det blir så är det lätt att hänfalla åt halvfabrikat och dålig mat. De flesta av oss har varit där: man står och lagar samma snabbmakaroner och falukorv som igår för man vet att barnen äter det och det går snabbt att laga. Om du vill komma ur detta finns det dock många saker du kan göra för att göra vardagen enklare, samtidigt som du kan njuta av bra och vällagad mat nästan varje dag.

Beställ hem mat

När vi säger beställ hem mat menar vi inte hämtmat. Det är klart att det går att unna sig take away eller pizza ibland. Men det är en stor kostnad i längden, och inte ett hälsosamt alternativ. Ett bättre sätt att beställa hem mat på är att sköta veckohandlingen på internet och få alla varor levererade till dörren. Det gör att du lättare kan få översyn över vad som köps och inte lockas till att köpa något annat. Du kan då sätta ihop en god och näringsriktig meny som passar din vecka. När du sitter hemma vid köksbordet är det lättare att skapa en struktur i handlingen och bara beställa det du behöver.

Ett annat sätt att få hem mat på är genom att beställa en färdig matkasse där någon annan väljer vad du ska äta och plockar ihop råvarorna åt dig. Det här är ett bra sätt att dels få färdiga rätter för den vecka när du har hemkassen. Men om du ser till att ha koll på vilka rätter du gillade att laga och som dessutom gick hem hos familjen så kan du spara recepten och laga dem igen.

Planera

En av de viktigaste sakerna för att klara av att förbättra er kosthållning hemma är att planera. Gör listor över vad du ska laga och sätt upp på kylskåpet. Gör regelbundna storkok som du kan frysa in och plocka fram när tiden inte räcker till. Att sätta av en timme till detta på söndagen är perfekt. Passa också på att göra några matlådor du kan ha till lunch. När du planerar på det sättet blir det dessutom lättare att sköta handlingen. Du vet precis vad som ska göras och därigenom vad du behöver köpa.

För att kunna planera enligt ovan är det viktigt att ha rätt utrustning i köket. Du behöver inte köpa några dyra prylar. Men se till att alltid ha ett stort antal matlådor tillgängliga så att det blir lätt att förvara mat. Köp också hem ett antal bra Tupperwareburkar eller liknande. På så sätt kan du förbereda en större laddning sallad och förvara den på ett sätt som gör att den håller sig. Då blir det betydligt lättare att se till att ni också får i er era dagliga grönsaker.

Categories: Mat