Alain.nu

För dig som älskar mat

Mat som passar till storkok

Finns det något bättre än att laga mat för många personer? Dels sparar man pengar med storkok, dels manar det till en social upplevelse där man äter mat med andra. Det finns vissa typer av mat som passar bättre än andra att laga i stora mängder. Storkok behöver på ingalunda sätt smaka sämre, och det kommer garanterat räcka till dagen efter, eller att frysas in.

Laga mat med större visioner

För den som har ett riktigt stort kök, eller driver en bespisning eller restaurang, är det viktigt med en bra storköksservice som håller köket i trim. Både service och tillgång till reservdelar till köket är hög prioritet för den som tänker laga mat i riktigt stora mängder och sälja. Även det lilla köket kan må bra av att utvidgas till att innehålla lite större kastruller och formar. Man vill inte vara alltför begränsad. Här kommer några förslag på rätter som är utmärkta både för det stora proffsköket, såväl som det lilla hemmaköket, att laga och njuta av.

Chili con carne med aubergine

Det här är en variant av den klassiska chili con carne, och den görs med mindre kött och lite mer grönt, vilket kan passa storkoket bättre. Laga som en vanlig chili con carne, men ersätt delvis köttet med, i det här fallet, aubergine. För en helt vegetarisk rätt kan man ersätta allt kött med grönsaker.

Linsgrytor

Linsgrytor är perfekta för storkoket och blir perfekta grytor tillsammans med ris. Till de kokta linserna passar kokosmjölk, sambal oelek och olika färska kryddor. Prova gärna koriander och körsbärstomater.

Lasagne med kyckling

Lasagne funkar i nästan alla läger, och genom att göra den med kyckling får man en liten annan rätt, som kan passa riktigt bra som ett storkok. Lasagnen är praktisk till skillnad mot bandspagetti och går att göra rutor av, att lägga i lunchlådor för infrysning. En matig rätt som garanterat håller hungern på avstånd.

Categories: Mat