Alain.nu

För dig som älskar mat

Mat som stärker kroppen

Bra kost stärker hela immunförsvaret och kroppen i sin helhet. Den tar hand om cellbyggnationen och motar sjukdomar redan i tidigt stadium. Med det sagt är det

naturligtvis inte säkert att du går sjukdomsfri resten av livet bara för att du äter rätt. Arv och mental hälsa spelar också in liksom vikten av motion. Det är dock en stor fördel om du äter lämplig kost eftersom det minskar riskerna för besvär senare i livet. Det håller dig också mer oemottaglig för baciller och förkylningar.

Vad är nyttigt och varför?

Frukt och grönt kryllar av vitaminer som gör kroppen gott. De hjälper även till att bilda nya hjärnceller, vilket stärker knopp likaväl som kropp. Vissa grönsaker är dock bättre att äta en andra. Grönsallad må vara gott men det består mest av vatten, gurka likaså. Grönsaker bör innehålla mycket vitaminer och mineraler om de ska göra nytta. Broccoli, grönkål, groddar, spenat och lök är exempel på grönsaker som verkligen är bra att få i sig regelbundet.

Även frukt är viktigt att äta. Dock ska du inte äta för mycket frukt eftersom de innehåller ganska mycket socker. Tre frukter om dagen räcker gott och väl. Ät dock hellre frukt än godis om du är sugen på ett mellanmål.

Bra, fet mat

Låt dig inte luras av att du inte bör få i dig något fett. Dock gäller det bra fetter och inte dåliga som friterad mat. Viss mat innehåller naturliga fetter som fungerar som smörjmedel för leder och mjukdelar men som också är nyttiga för hjärnan. Nötter, fröer, nypon, avokado och fet fisk som lax och ål är tummen upp, medan du ska undvika feta snacks som chips och ostbågar. Folk som till exempel lider av artros i knä kan bli överraskade av hur väl maten kan göra nytta på lång sikt och att en förbättring kan kännas av. Om man dessutom går igenom en behandling kan kosten speeda på processen.

Mat som förbättrar psykiska tillstånd

Många rycker på axlarna och tror att maten i sig inte spelar någon roll alls för till exempel barn eller vuxna med diagnoser såsom ADHD eller autism, men faktum är att studier i Danmark har gjorts på barn med exempelvis autism och ADD/ADHD där de har fått lägga om kosten, ta bort energidrycker, socker och dåliga fetter och ersatt det med frukt, grönt, nötter och vatten samt juicer. Skillnaden blev faktiskt markant och en del barn blev näst intill av med sina symptom som kännetecknar de olika diagnoserna.

När du äter bra mat blir också tarmarnas funktion bättre. Och en person med dålig mage blir oftast mer rättretlig och irriterad. En bra tarmflora och en mage som funkar är det första steget till ett gladare liv.

Categories: Mat