Alain.nu

För dig som älskar mat

Husmanskost

Husmanskost är en benämning på svensk vardagsmat. Dit hör såna rätter som raggmunkar, kåldolmar, ärtsoppa och kalops för att nämna några. Vi vet alla vilken typ av mat det handlar om; den där rejäla maten utan krusiduller som är lika gott som mättande. Svenskarna har varit dåliga på detta med kryddor av hävd och put ovana men allteftersom de kulturella influenserna ökar så vidgas svenskens matvanor. En positiv utveckling således. Frågan är varifrån begreppet ”husmansrätt” kommer från början? Begreppet användes i forna dagar då gästgivargårdarna gjorde skillnad på herrskap och tjänstefolk. Husmannen var en slags piga eller dräng och till dem serverades rejäla men billiga maträtter. Så småningom kom begreppet att omfatta traditionell svensk kost. Potatis, kött, rotfrukter, kål och såser är basvaror i husmanskosten och köttbullar och falukorv är klassiker i det svenska husmansköket. Med de nya influenserna utifrån vidgas vyerna vad gäller kryddningen och nya intressanta varianter av den traditionella matlagningen blir också allt vanligare

Husman med en twist

Trots att husmanskost är svenskarnas favorit så kan man experimentera med utförandet. Till exempel börjar det veganska bli allt mer efterfrågat och att skapa husmansrätter med vegetariska varianter efterfrågas allt oftare av restaurangbesökare. Även begreppet ”husman” kan så småningom komma att få en förändrad betydelse allteftersom att de gamla traditionella maträtterna förfinas och utvecklas. Den kände mästerkocken Tore Wretman har till exempel tagit fasta på detta. Han har skapat en ny typ av traditionell matlagning med en twist och kallar detta nya koncept för ”Nouvel husman”. Man ska alltså inte vara rädd för att tillföra sin egen prägel på maten. Man kan väl ändå erkänna att Svensk mat utan invandrade influenser har varit god men ganska tam. Man överdriver heller inte om man ger en antydan om att den traditionella svenska husmanskosten kan vara en aning färglös. Att testa nya varianter av kryddor som kanske inte normalt hör hemma i husman och tillsätta färgklickar med hjälp av olika grönsaker kan höja en husmansrätt betänkligt. Vi går alltså en positiv utveckling till mötes vad gäller husman.

Starta egen husmansrestaurang

Något man kan vara säkra på är att oavsett hur man förändrar sin husman så kommer svensken aldrig att överge sin falukorv. Rätter som dessa tillhör helt enkelt svenskarnas favoriträtter och det tycks vara inbyggt i ryggraden på den blonde vikingen. Är man duktig på den här typen av matlagning så kan man alltså starta en egen restaurang, en restaurang som garanterat kommer att gå bra. Vill man inte starta eget kan en egenanställning kan vara en smidig lösning. Med den typen av företagande slipper man allt det administrativa och kan fokusera sig på det man tycker är roligt; att laga världens bästa husmanskost, husmanskost med en twist. Mat kommer alltid att behövas, den saken är klar. Det är till och med så nu att mackarna säljer mer mat än drivmedel. Mat är alltså en lukrativ bransch. Den yngre generationen kommer att göra sin version av traditionell svensk matlagning, en millenie-husman. Det blir säkerligen en storsäljare.

Categories: Mat