Alain.nu

För dig som älskar mat

Laga mat som passar till Champagne

Champagne är världens mest berömda mousserande vin. Detta franska bubbel är en självklarhet vid firanden, men det passar även utmärkt till mat. Det finns många olika varianter av Champagne vilket gör att det passar mycket bra ihop med ett stort antal maträtter. Här får du tips om mat du kan laga som passar bra ihop med detta ikoniska vin.

Fisk & Skaldjur

Exklusiva skaldjur som hummer, ostron och krabba passar mycket bra ihop med dessa franska bubblor. Om du lagar en lättare fiskrätt eller om du äter ostron kan du med fördel dricka en lättare Champagne som exempelvis Blanc de Blanc eller Champagne Brut. Blanc de Blanc är en variant som består av endast Chardonnaydruvor vilket ger den en härlig smak av citrus och mineraler som passar mycket bra ihop med fisk och skaldjur. Du kan även laga fisk- och skaldjursrätter med smör eller grädde eftersom de passar utmärkt med Champagne. Vinets höga syra och de friska smakerna balanserar fettet i maträtten. Välj gärna en Grand cru brut eller Premier cru brut till fiskrätter med smör eller grädde.

Snittar & Charkuterier

Champagne är det perfekta mingelvinet. Servera gärna snittar och snacks tillsammans med välkomstbubblet. Om du serverar matiga snittar eller charkuterier kan du med fördel välja rosé Champagne eller Blanc de Noir. Dessa har oftast nyanser av röda bär och mer fyllighet vilket passar perfekt till denna typ av mat. Om du serverar chips kan du servera i princip vilken Champagnesort som helst.

Tårta & Efterrätter

Champagne är en dryck som passar väldigt många olika maträtter. Om du vill dricka bubbel till efterrätten, exempelvis till födelsedagstårtan, bör du servera ett variant med hög sötma. En Champagne Doux eller Demi-Sec är bra val till söta efterrätter.

Categories: Mat