Alain.nu

För dig som älskar mat

Så äter du billigt & klimatsmart enligt gällande norm

Klimatet är en av de största frågorna just nu. Runt om i världens strejkar skolbarn för att uppmärksamma att vuxna, framför allt politiker, måste ta sitt ansvar för att rädda vår planet. Den stora mediala uppmärksamhet som klimatfrågan har fått har lett till att allt fler vill göra klimatsmarta val. Som privatperson kan man bland annat se över sina transportmedel, dra ned på flyget och välja klimatsmarta råvaror. Många tror att det är mycket dyrare att äta miljövänligt, men det finns plånboksvänliga alternativ. Här får du tips på hur du äter billigt och klimatsmart.

Ekologiska råvaror & närproducerat

Att äta ekologiskt kostar oftast lite mer, men det går att komma billigt undan. Ett prisvärt alternativ är matkassen från City gross som innehåller en stor andel ekologiska råvaror. Denna matkasse är inte helt ekologisk, men majoriteten av produkterna är ekologiska och ofta närodlade. Råvarorna väljs ut efter årstid vilket innebär att de är färska. Dessutom krävs det inga långa transporter från länder långt bort vilket såklart är bra för miljön. Många av produkterna, exempelvis frukten, är närodlade och köttet är svenskt. Närproducerad mat är i många fall både bättre för plånboken och för miljön än importerad mat. Detta är ett perfekt alternativ för dig som vill komma igång och äta klimatsmart men utan att betala mycket mer.

Ät mindre kött

Klimatforskare har bevisat att människor bör äta mer växter och mindre kött för att värna om klimatet. Vi bör även dra ned på mjölkprodukter. En växtbaserad kost är bra både för hälsan och för miljön. Att dra ned på köttkonsumtionen är en av de mest klimateffektiva åtgärderna som du som privatperson kan göra. Du behöver inte sluta äta kött helt, men att inkludera några vegetariska måltider i veckan är en bra början. Forskare säger att vi bör äta maximalt 300 gram kött och dricka 2,5 deciliter mjölk per vecka. Ju mindre kött och mjölkprodukter, desto bättre. Det finns många proteinrika vegetariska alternativa, exempelvis linser och bönor. Om du dessutom väljer det ekologiska alternativet är det extra bra för klimatet.

Matlådor & storkok

Matlådor och storkok är ett annat klimatsmart tips som dessutom är mycket plånboksvänligt. Genom att laga mycket mat på en gång sparar du både tid och pengar. Köp produkter i storpack med lång hållbarhet. Ofta går det att hitta ekologiska varor från matvarubutikernas egna märken. Kolla även den frysta maten som ofta är mer prisvärd. Ibland finns det frysta alternativ som även är ekologiska. Dessutom har fryst mat lång hållbarhet vilket minskar matsvinnet. Släng aldrig mat utan tillaga resterna eller koka soppa på en spik. Att göra storkok på ekologiska råvaror som du sedan kan ta med som matlåda är ett billigt, gott och klimatsmart alternativ.

Categories: Mat